Excursions

El Pallars Sobirà

Pel seu enclavament, història i recursos; el turisme ha estat sens dubte, l'empenta definitiva d'aquest territori per situar-lo en un dels destins del Pirineu amb més personalitat pròpia i més racons per descobrir, ja que, beneficiats per la seva extensió, encara a dia d'avui es poden visitar racons quasi verges, ermites i ponts romànics, castells i torres, museus temàtics, pobles medievals i amb encant; i el nexe comú de tot plegat: la natura en estat pur.

Per aquest motiu, i per centrar-vos una mica més en el què ofereix el Pallars, tot seguit, us donem petites pinzellades de les valls més importants que el conformen i què amb RUTES PALLARS us farem conéixer i descobrir per fer-vos sentir com a casa.

 • Vall Cardós

  Senderisme a la Vall de Cardós

  Coronada pel Pui Tavaca, la Vall Cardós destaca per les nombroses possibilitats en quant a rutes per llacs, senders de muntanya i ermites i esglèsies amb un alt interès cultural.

  A la Vall destaca la torre de Santa Maria de Ribera, una de les construccions romàniques més belles i que es troba el poble de Ribera de Cardós. A més, podem visitar el despoblat de Sant Martí del Pui, i els Castells de Lladore i Tavascan; entre molts altres punts d'interès turístic i llocs encantats

 • Vall Ferrera

  Aquesta Vall la formen la confluència dels rius Noguera de Vall Ferrera i Noguera de Tor. És una de les valls més extenses del Pallars Sobirà, i es podria considerar el cor de la nostra comarca.

  Vall Farrera

  Si la Vall Cardós destaca pels encants naturals dels seus llacs, de la Vall Ferrera destacariem els importants cims, Monteixo, Norís i Salòria; i com no, la Pica d'Estats (3.143 m.) el cim més alt de Catalunya

  Com a punts de principal interés, destacariem en les nostres visites a l'esglèsia visigòtica de San Francesc d'Araós, les ermites d'Alins, Virós i Buiro, passant pel conjunt arquitectònic de la Força d'Areu, Colomer i Torre d'Alins.

  Una de les valls, sens dubte, amb més racons desconeguts.

 • Les Valls d'Àneu

  Valls d'Àneu

  Valls situades a la capçalera del Pallars Sobirà, i que per la seva situació geogràfica i personalitat històrica, podem considerar, si així es pot anomenar, una subcomarca dins el Pallars Sobira, coronada pel Port de la Bonaigua.

  Terriroti amb una riquesa natural molt variada, trobem des de rierols que es fan pas entre les pedres, fins a frondosos boscos, prats de pastura i nombrosos llacs d'orígen glaciar.

  Tot plegat, conforma un paratge natural amb recursos infinits i visites molt interessants com el Parc Nacional d'Aigüestortes (que ampliarem informació més endavant), rutes i senders del romànic per a tots els nivells i Museus d'Història Pallaresa, així com nombrosos pobles amb un encant que sembla que el temps s'hi hagi aturat.

Altres possibilitats amb moltes rutes interessants serien: el Batlliu de Sort, el Congost de Collegats i Pla de Corts i la Vall d'Àssua, entre d'altres, però que com que són rutes més temàtiques, detallarem més endavant en el corresponent apartat.

Parc Nacional d'Aigüestortes

Parc Nacional

Sens dubte, i encara que recorrem al tòpic, l'hem de considerar la joia de la corona del Pallars Sobirà, no en va, és l'únic Parc Nacional de Catalunya.

És un veritable paradís natural, i si algun element hi destaca per damunt, aquest és l'aigua; font de vida i símbol unit al llarg de la història a la nostra comarca, ja que, el Pallars Sobirà és vida gràcies a l'aigua. Aquesta es presenta dins el Parc amb totes les formes posibles: cascades, rierols, barrancs, rius; i els quasi 400 llacs que conformen tot el Parc nacional, sense oblidar la flora i fauna: boscos de pi negre, avetoses, i faigs entre els més destacats; i en quant a animals, podrem avistar facilment aus rapinyaires i animals pasturant en llibertat. Ja serà més difícil, però hi són, el gall fer i l'ós bru.

Des de Rutes Pallars, oferim dos possibilitats d'entrada al Parc Nacional: la de Llessui, que és una ruta 4x4 autèntica, poc transitada i que ens permet conéixer el Parc de forma més aventurera i didàctica i coronada pel Montsent de Pallars i llacs de Mainera; i la d'Espot, més comercial i massificada, però amb l'encant indiscutible del llac de Sant Maurici.

Parc Natural de l'Alt Pirineu

Parc Natural

Amb prop de 70.000 ha. És el Parc Natural més extens de Catalunya (abarcant dues comarques com són el Pallars Sobirà i l'Alt Urgell), i sens dubte, per la seva recent protecció, un dels més desconeguts; fet que li otorga un encant encara superior a la resta de Parcs Naturals de Catalunya.

A trets generals i per destacar els punts més importants, nombrariem les nombroses possibilitats de senders i rutes per a tots els mitjans, nivells i condicions, una diversitat paisatgística infinita, una riquesa geològica meravellosa, una varietat de fauna amb facilitat d'observació (àguiles, voltors, trencalossos) i unglats com l'isard o els cervols; i com no podia ser d'altra manera en una àrea tan extensa, un ampli ventall de pobles i poblets amb molts béns d'interès cultural; tant de caire religiós com arquitectònic

La Vall Fosca

Vall Fosca

Situada a la comarca veïna del Pallars Jussà, com el seu nom indica, és un indret enclavat entre altes muntanyes que fa que en èpoques de l'any on el dia és més llarg, el sol ja es pon a les 6 de la tarda.

Tota la Vall està vertebrada pel riu Flamisell i apart de tots els encants que ja hem destacat en les altres valls i que també la Vall Fosca té en comú, ressaltariem com a trets característics i a visitar el Museu Hidroelèctric i el Telefèric d'Estany Gento.

Per visitar aquesta Vall hi ha les possibilitats de fer-ho de forma única o com a complement del Parc Nacional d'Aigüestortes per Llessui

Andorra

Tor

Aquesta és una ruta espectacular que creua per la coneguda muntanya de Tor, que és l'accés per pista i en 4x4 des del Pallars Sobirà cap a Andorra.

Una excursió perfecta pels amants de la natura i el 4x4, que vulguin disfrutar dels paisatges més abruptes, d'una gastronomia de muntanya a cada banda de la vall immillorable, i on els nostres guies us faran gaudir d'uns dels passos transfronterers amb més història i històries de totes les que conforma el Pallars Sobirà.

A més a més, hi ha la possibilitat de completar-ho amb una jornada inolvidable visitant les valls més bòniques d'Andorra

Activitats

Tel.: 973 621 008 | Pg. de Les Vernedes, s/n | 25560 SORT (Pirineu de Lleida) | info@rutespallars.cat