Rutes Temàtiques

Seguint la nostra idea que cada persona té una ruta que l'està esperant, oferim que dins de les possibilitats de rutes en 4x4, a peu, en BTT o combinades; siguin temàtiques. En altres paraules, existeix l'opció de complementar les rutes estandars amb visites concretes segons l'àmbit que més ens interessi.

Gerri de la Sal

Rutes Culturals

Sens dubte, una de les opcions amb més ventall de rutes temàtiques són aquelles que comprenen la cultura, amb tot el que engloba tant d'història com de tradicions:

Museu del Pastor, Museu de les Papallones, ermites, ponts i esglèsies romàniques, villes medievals, Ecomuseu del Pallars Sobirà, castells i torres,..., tot plegat una infinita oferta de cultura i en diferents territoris i valls de la nostra comarca.

Us animem a descobrir una part important de les tradicions de muntanya i la seva cultura a través de l'art en ruta, que acompanyats dels nostres guies, no us deixarà indiferents.

Rutes Literàries

Les Veus del Pamano

Per aquells qui els grada la lectura situada en terrenys i situacions reals, el Pallars Sobirà compta amb dues zones que destaquen per la seva relació, ja sigui com a part de trames de novel.les o com a mera descripció de cases i llocs; i que són el Batlliu de Sort i la vall d'Àssua.

Us proposem visitar aquestos espais, tot centrant-vos en la lectura de les diferents novel.les que en parlen, algunes d'elles de molt d'èxit en la recent Fira del Llibre de Frankfurt i altres, si bé, no tan anomenades, si molt importants pel seu contingut o per la importància dels seus autors.

Què és més bucòlic que trepitjar una ruta amb un llibre a la mà que ens trasllada a altres temps i en aquell mateix lloc???

Rutes Històriques

Si ens cenyim a les troballes històriques, podriem centrar el Pallars Sobirà en l'època de la prehistòria, doncs, encara hi ha restes de construccions megalítiques que poden visitar-se en alguna de les excursions que podem proposar-vos si la història és del vostre interès.

A partir d'aquí i sols per seguir el lent passar de la història, cada època ens ha deixat, en major o menor grau, la seva empremta. Des dels romans als musulmans, passant per la corresponent època medieval (tenim rutes amb visites a Bens Històrics declarats d'Interès Nacional)

Central hidroelèctrica de Tavascan

Sort, la capital actual de la comarca, havia estat també la capital del Comtat del Pallars; el de més durada a la corona catalana, i que tingué com a últim comte, Hug Roger III; cedint al 1487 amb l'entrega del Castell de València d'Àneu (consulta excursions per les Valls d'Àneu).

La història més recent al passat segle XX, situa el Pallars Sobirà amb un creixement important degut, bàsicament a l'aprofitament de l'aigua, ja sigui com a mitjà de transport o de la pròpia força ( tenim rutes amb visites a hidroelèctriques i indústries que aprofitaven la força de l'aigua pel treball diari)

Al llarg del territori podem trobar diferents torres de guaita i camins transfronterers que en anteriors guerres servien per exiliar-se cap a un costat o altre dels Pirineus.

Així doncs, destacaria la Ruta de la Llibertat (amb visita de la Presó-Museu "El Camí de la Llibertat), i altres camins secundaris com antigues rutes de contrabandistes.

Tot plegat, fa que pels amants de la història, poguem oferir diferents rutes històriques on conéixer a fons tot el que us hem parlat sols a mode de presentació.

Rutes Gatronòmiques

Ternasco del Pallars

Parlar de gastronomia al Pallars Sobirà es parlar de tradició i qualitat en un mateix plat.

Des de "la Xicoia" (Associació de Restauradors del Pallars Sobirà) fins el petit restaurant d'una casa de pagès que no apareix al mapa, passant pel Fogony ( una estrella Michelín), us aproparem, si així ho voleu, a finalitzar o complementar qualsevol excursió i/o ruta de les que fem amb un àpat que despertarà tots els nostres sentits; des de la carn a la brasa tant senzilla com exquisita, fins a la més alta elaboració d'una cuina moderna i actual amb base dels ingredients més tradicionals de les nostres muntanyes.

Hi ha possibilitats per a totes les butxaques i gustos, així com per qualsevol destí que escolliu en les vostres excursions.

Activitats

Tel.: 973 621 008 | Pg. de Les Vernedes, s/n | 25560 SORT (Pirineu de Lleida) | info@rutespallars.cat